In het voorjaar van 2022 gaven Lotte en ik de allereerste workshop Shell Art in de winkel van Loco Lama. En nu sinds het begin van 2023 ben ik (Evelien) de trotse eigenaar van mijn eigen creatieve studio in Delft.

 

Je kunt bij Kunstlab terecht voor verschillende workshops. De Shell Art, Lobster Art, Schelpendame en Tegel workshop geef ik zelf maar er zijn ondertussen ook een aantal andere kunstenaars aangesloten bij Kunstlab, ieder met zijn of haar eigen specialiteit.

 

Neem dus snel een kijkje bij het overzicht! Wil je je inschrijven voor een workshop, alleen of met een groep, zoek je een specifieke datum of heb je andere vragen, stuur dan een bericht via het contactformulier of app/bel mij op 0616800109.

Mocht je nog twijfelen, in onderstaande blog benoem ik 10 redenen waarom creatief bezig zijn zo belangrijk is...

 

Creatief bezig zijn biedt tal van voordelen, vooral in stressvolle tijden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van creatieve activiteiten:

 

  1. **Stressvermindering**: Creatieve activiteiten, zoals schilderen, tekenen, handwerken of muziek maken, kunnen als een vorm van meditatie werken. Ze helpen de geest te kalmeren en af te leiden van dagelijkse zorgen, wat leidt tot een vermindering van stresshormonen in het lichaam.

 

  1. **Verbeterde mentale gezondheid**: Creativiteit stimuleert de aanmaak van dopamine, een natuurlijke antidepressivum. Dit kan helpen bij het bestrijden van depressie en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

 

  1. **Zelfexpressie**: Creatieve activiteiten bieden een uitlaatklep voor zelfexpressie en zelfontdekking, waardoor individuen hun gevoelens, gedachten en ideeën kunnen communiceren en verkennen.

 

  1. **Verbeterde cognitieve functies**: Creatief denken stimuleert de hersenen om op nieuwe en innovatieve manieren te denken, wat kan leiden tot verbeterde probleemoplossende vaardigheden en cognitieve flexibiliteit.

 

  1. **Verhoogd zelfvertrouwen**: Het voltooien van een creatief project kan een gevoel van voldoening en prestatie geven, wat het zelfvertrouwen en de eigenwaarde kan versterken.

 

  1. **Verbeterde fijne motoriek**: Activiteiten zoals tekenen, schilderen en handwerken vereisen precisie en aandacht voor detail, wat kan helpen bij het ontwikkelen en verfijnen van de fijne motoriek.

 

  1. **Mindfulness**: Creativiteit moedigt aanwezigheid en mindfulness aan. Het helpt individuen om zich te concentreren op het huidige moment en volledig betrokken te zijn bij de taak die voorhanden is.

 

  1. **Sociale verbinding**: Creatieve activiteiten, zoals het bijwonen van workshops of kunstklassen, kunnen sociale interactie en gemeenschapsbinding bevorderen.

 

  1. **Levenslange leren**: Creativiteit moedigt een houding van levenslang leren aan. Er is altijd ruimte om nieuwe technieken te leren, verschillende media te verkennen of je vaardigheden te verfijnen.

 

  1. **Therapeutische voordelen**: Kunsttherapie wordt vaak gebruikt als een vorm van behandeling voor verschillende psychologische en emotionele problemen, omdat het helpt bij het verwerken van trauma's, het uiten van complexe emoties en het vinden van betekenis en doel.

 

Kortom, creatief bezig zijn is niet alleen een leuke en bevredigende bezigheid, maar het biedt ook tal van gezondheids- en welzijnsvoordelen die vooral waardevol kunnen zijn in stressvolle en uitdagende tijden.